Василий Савелиев-Ростиславич

Василий Савелиев-Ростиславич. Худ. В.М. Тимофеев

Василий Савелиев-Ростиславич е роден във Вязниковски уезд (Русия) през 1847 г. в семейството на Владимир-Савелиев-Ростиславич, син на Василий и Екатерина Савелиев-Ростиславичи (тъй като Екатерина е последната потомка на рода Ростиславич-Дубровски, след брака на двамата е позволено да приемат общо фамилно име, в което да присъства елемент от моминската й фамилия). Като повечето деца на дребното руско дворянство, младият Василий завършва Юнкерската школа на Московския Кадетски корпус.

През 1869 г. заминава за Карелия и става мирови съдия в Петрозаводски окръг (Олонецка губерния). Между 1873 и 1879 г. е неколкократно назначаван за председател на редовните и чрезвичайни земски събрания в Олонецка губерния. През 1879 г. е назначен за губернатор на Олонецка губерния и остава на поста си чак до 1905 г. Таен съветник на руския император.

Губернаторският дворец в Петрозаводск

След оттеглянето си от губернаторската позиция Василий Савелиев-Ростиславич е избран за член на Държавната Дума и на Държавния съвет на Руската империякато представител на Олонецка губерния. Преизбран на поста си през 1909, 1912 и 1915 г.

През 1912 г. става един от основните учредители на акционерното дружество „Олонецки железници“. През 1914 г. е избран за почетен гражданин на Петрозаводск. През 1917 г. е избран за делегат на Събора на руската православна църква, но умира преди да вземе участие в разискванията.

%d блогъра харесват това: