Стоян Шишманоглу

Стоян Шишманоглу е роден във Видин, някъде в края на 17 век, повече от сто години след легендарното основаване на фамилията през 1592 г. (през 1916 г. Емануил Ал. Шишманов съобщава на своя братовчед проф. Иван Шишманов, че почтената им фамилия брои вече 324 г.).

Името на Стоян е достигнало до нас единствено в два описа на платците на данъка джизие във Видинския санджак от 1721/22 г. И в двата случая обаче името е споменато заедно с това на сина му Манол Шишманоглу (Манол, син на Стоян“ и Манойло Стоян). Интересно е, че в първия опис, Стояновият син е записан не като „стара рая“, а като „хаймане“, т.е. като жител без постоянен адрес в града. Интересно, възможно ли е 130 години след заселването на Шишманови във Видин, администрацията да е продължавала да гледа на тях като на пришълци! Или зад това определение се крие нещо друго?

Накратко информация за него дава руският изследовател Андрей Шарый в книгата си „Дунай. Река империй“. Според него: „Генеалогия этого богатого видинского рода, как полагают, может быть связана с царским родом Шишмановичей. Под Османами Шишмановы носили фамилию Шишманоглу. Это типичная династия чорбаджи, зажиточных торговцев-христиан, привлекавшихся султанскими властями для работы в административных органах. Корни семейного древа отчетливо прослеживаются с XVIII столетия: Стоян родил Манола, Манол родил Зико, Димитра и Йована, Йован родил Эмануила, а у Эмануила было четыре сына и четыре дочери.“

На практика с това се изчерпва всичко, което знаем за Стоян Шишманоглу. Фактът, че името Стоян е широкоразпространено не ни дава възможност да заключим жив ли е бил все още той през 1722 г., тъй като няма начин да го локализираме сред многото му съименници в данъчните описи. Дори да е бил жив обаче, по това време активният представител на фамилията вече ще да е бил синът му Манол. Освен този син, Стоян ще да е имал и една неизвестна ни по име дъщеря, отвлечена в харема на помюсюлманчения босненец Алемдар Ибрахим, майка на еничарския командир Омер Пазвантоглу и баба на легендарния видински отцепник Осман Пазвантоглу.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: