Михаил Сталакин

Михаил Сталакин е най-вероятно роден във Видин, някъде в началото на 17 век. Син е на разбойника Груица Новакович и малко вероятно на съпругата му Милкана. Всичката информация за него има легендарен характер и е почерпена най-вече от българския фолклорен епос. При все това, тя позволява в известна степен да се реконструира историята на фамилията Шишманови през далечното седемнадесето столетие.

Не е известно как преминава детството на Михаил, но от прозвището Сталакин, с което станал известен личи, че в някакъв момент той е напуснал родния си Видин и се е установил в моравското село Сталач (в дн. Сърбия) – известно разбойническо средище и средоточие на главорези и хайдути от българските и сръбските земи (през следващия 18 век изворите говорят дори за Сталачки катепанат, своеобразна разбойническа държавица със столица Сталач). От всичко това може да се направи извода, че дори в по-зрелите си години баща му Груица Новакович да се е опитал да води мирен живот във Видин, неговият син е следвал примера на легендарния си дядо Баба Новак и се е занимавал с разбойничество.

Следващият момент от живота на Михаил откриваме в някои песни, според които майка му или по-вероятно доведената му майка Милкана, изневерява на баща му, наклеветява го и го предава на властите. Именно тогава Михаил Сталакин се притичва на помощ на Груица Новакович и го спасява. Можем да предположим, че след този случай Михаил се завръща във Видин, където през втората половина на 17 век е роден неговият единсвено известен ни син – Стоян Шишманоглу.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: