Рафаил Савелиев-Ростиславич

Рафаил Савелиев-Ростиславич е роден през 1851 г. в Русия, в семейството на Николай Савелиев-Ростиславич и съпругата му Любов. След смъртта на баща му през 1854 г. Рафаил, сестра му и майка им имат сериозни проблеми. Положението става още по-сериозно след като през 1861 г. император Александър II издал указ, с който премахнал крепостничеството. От този момент нататък управлението на тяхното имение Дяковка станало изключително трудно, за което свидетелства един запазен сигнал от управителя на имението, че„Селяните не си плащат наемите, орат самоволно господарската земя и се готвят за бунт.“ Макар, че императорското правителство изпратило в района драгуни, които успели да потушат недоволството, през следващите години проблемите с освободените крепостни селяни продължили. Затова в крайна сметка Любов Савелиева решила да продаде имението на някакъв търговец и да вложи получените пари в образованието на децата си.

През 1872 г. Рафаил Савелие-Ростиславич завършва петербургския Инженерен институт за железопътен транспорт и отдава целия си живот на изграждащата се по това време в Русия железопътна мрежа и на метеорологията. През 1882 г. основава списание „Инженер“ (което съществува и досега като орган на Руския съюз на научните и инженерни асоциации) и публикува в него свой проект за изграждане на метеорологична служба към руските железници, заради което през 1883 г. бил поканен да построи първата метеорологична станция в Москва. До 1895 г. Рафаил работи по различни проекти в руската железопътна мрежа, а през 1898 г. бил назначен за професор по геодезия в Киевския политехнически институт. От този период датират и научните му публикации, посветени на слънчевата енергия, а също и най-голямото му постижение – усъвършенстването на актинометъра (метеорологичен уред за измерване на интензитета на пряката слънчева радиация).

Рафаил Савелиев умира през 1903 г. Неговият единствен син Андрей, подобно на повечето деца на дворяни постъпва в императорския Пажески корпус в Петербург (73-ти ускорен випуск) и достига до поста капитан в Лейб-гвардейската стрелково-артилерийска бригада.

%d блогъра харесват това: