Анна Мария фон Мирбах

Герб на бароните фон Мирбах

Анна Мария, по-късно графиня фон Мирбах e родена в Темешвар през 1842 г. в заможното семейство на темешварския първенец Павел Стерия Полихрони и неговата неизвестна по име съпруга, по баща Шишманова (майката на Анна Мария е дъщеря на Димитър Й. Шишманоглу). Някъде през втората половина на 19 век тази шишмановска потомка успява да сключи брак с един от графовете от старата благородническа фамилия Мирбах и като графиня да намери място в елита на виенското висше общество. Нещо повече, по всичко изглежда, че именно тя успява да въведе фамилията Шишманови във виенските делови кръгове.

mirbach_palace

Дворецът Мирбах в Темешвар

След брака си Анна Мария е назначена за придворна дама на императрица Сиси. През 1904 г. на мястото на имот на своя баща в градския център на Темешвар, графинята построява свой личен летен дворец в модерния тогава стил сецесион. Дворецът е наречен „Графиня Мирбах” и съществува до днес като една от забележителностите на града.

Графиня Анна Мария фон Мирбах умира през 1916 г. във Виена. В спомените си “Ранни години” Симеон Радев в края на живота си си припомня, че на младини познавал д-р Асен Шишманов“От неговия род бе и добре познатата във виенското общество графиня Фо унд цу Мирбах. Казват, че самият д-р Асен Шишманов е имал слабостта да мисли, че е от рода на Шишмановците.”

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: