Анна Мария фон Мирбах

mirbach

Графиня Нина фон Мирбах

Анна Мария (Нинон), по-късно графиня фон Мирбах е родена в София през 80-те години на 19 век, в семейството на Милан Шишманов и съпругата му Даринка, дъщеря на на темешварския търговец Павел Стерия Полихрони. Когато баща й става секретар I степен в българската легация във Виена, семейството му го придружава в австрийската столица, където Нина завършва своето образование и решава да остане за постоянно. Там тя се запознава и спечелва любовта на младия Фридрих Готхард Хуго, граф фон Мирбах.

Нина фон Мирбах

Според правилата в австрийския двор, младият граф трябва да поиска разрешение за брака си от императора. Първоначално Франц Йосиф отказва, но след като на един дворцов бал се запознава с очарователната българка, дава благословията си. След брака си Анна Мария е назначена за придворна дама на императрица Сиси и участва в много благотворителни прояви, включително и в Управителния съвет на виенското Дружество за борба с туберкулозата. В края на живота си графинята започва да се подписва официално като „фон Шишман-Мирбах” и да парадира, че по линия на баща си е потомка на „стария български кралски род Шишмановци”.

mirbach_palace

Дворецът Мирбах в Темешвар

През 1904 г. на мястото на имот на своя дядо Полихрони в градския център на Темешвар, графинята построява свой личен летен дворец в модерния тогава стил сецесион. Дворецът е наречен „Графиня Мирбах” и съществува до днес като една от забележителностите на града.

Графиня Анна Мария фон Мирбах умира през 1916 г. във Виена. В спомените си “Ранни години” Симеон Радев в края на живота си си припомня, че на младини познавал д-р Асен Шишманов“От неговия род бе и добре познатата във виенското общество графиня Фо унд цу Мирбах. Казват, че самият д-р Асен Шишманов е имал слабостта да мисли, че е от рода на Шишмановците.”

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: