Милан Шишманов

Милан Шишманов е роден през 1855 г. в австрийския град Темешвар, Банат. Син е на търговеца Страцимир Шишманов и съпругата му Рахила, по баща Йованович.

milan sh

Милан Шишманов

Милан Шишманов завършва право в Пожон (дн. Братислава) и Будапеща. Около 1878 г. той защитава докторска степен, след което решава да се пресели в родината на баща си, ставайки един от първите юристи на следосвобожденска България. Подпредседател e на Софийския, Русенския и Пловдивския апелативен и на Висшия касационен съд. През 1898 г. като член на Софийския апелативен съд, той става автор на първия български търговски закон, за чието създаване използва разпоредбите на Унгарския търговски закон от 1875 г. и на Унгарския закон за менителниците от 1876 г. За него в спомените си пише и Симеон Радев: „д-р Милан Шишманов, бивш член на Касационния Съд в София, известен в юридическата литература и ако е вярно това, което съм чувал – далечен братовчед на проф. Ив. Шишманов.

През 1896 г. Милан Шишманов се запознава с католическия свещеник Цезар Тондини де Кварнеги от Ордена на барнабитите, пристигнал в България за да пропагандира въвеждането на григорианския календар. Шишманов е вдъхновен от идеята и двамата разработват проект за календарна реформа, който предлагат на вниманието на правителството на Константин Стоилов. След известни колебания и след като установява отрицателното отношение на Църквата по въпроса, Стоилов отхвърля предложението и реформата в календара е забавена с двадесет години.

asen-milan-i-majka-im-copy

Милан Шишманов с брат си Асен и майка си Рахила

В началото на XX век Милан Шишманов се отдава на дипломатическа кариера, известно време управлява Белградското дипломатическо агентство, а след това става секретар I степен в българската легация във Виена. В това му качество, през 1909 г. срещаме неговото име в дневника на наградените с възпоменателния кръст по случай българската независимост. Във Виена Милан Шишманов поддържа близки отношения с най-големия познавач на Балканите в Австро-Унгария Лайош Талоци. Пак тогава участва в реформирането на българската съдебна система и се включва активно в българския политически живот. По време на Първата световна война пребивава в Будапеща, познава се с тогавашния генерален консул в Будапеща Панчо Дорев и се надява да получи назначение при него. 

Милан Шишманов умира през 1919 г. От съпругата си Даринка, той има син Константин и три дъщери – Мелания, Олга и Нина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: