Масони

Историята на фамилията Шишманови е тясно свързана с раждането и разрастването на българското масонство. Според повечето изследователи, в началото на XIX век с помощта на френския консул във Видин Клинчиян, Осман Пазвантоглу основава масонска ложа. Като имаме предвид факта, че през цялото следващо столетие Шишманови неизменно свързват името си с изграждането на първите български ложи, повече от примамливо е да предположим, че и Емануил Шишманоглу е бил поканен да членува в тайното общество от своя братовчед пашата.

Масонската йерархия

Следващото свързване на фамилията с масонството е през 1872 г. в Свищов. През тази година Великата ложа на Унгария прави опит да основе масонска ложа „Хуманитас“ в дунавския град и сред учредителите е привлечен Димитър Ем. Шишманов. Тъй като обаче местното население се отнася враждебно и определя зидарите като „неверници и бунтовници“, инициативата се проваля.

През 1883 г. Великата ложа на Португалия основава в София поредната ложа, наречена „Братство“.  Нейн член става д-р Асен Шишманов, който е посветен в 3-та степен и е избран за неин оратор. Ложата съществува организирано само две години и най-крупното дело, плод на нейната работа, е създаването на Българския червен кръст – организация, която винаги е символизирала масонската идея за взаимопомощ. Щом настъпват дните на остри политически сблъсъци, ложата пак се саморазпуска, за да не стане арена “на междуградски спорове” и да не дава повод за развихряне на политически страсти.

Софийската ложа се възстановява официално през 1914 г. под послушанието на Великата ложа на Франция. Един от първите, които са привлечени в братството е проф. Иван Шишманов, който остава масон до смъртта си през 1928 г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: