Масони

Историята на фамилията Шишманови е тясно свързана с раждането и разрастването на българското масонство. Според повечето изследователи, в началото на XIX век с помощта на френския консул във Видин Клинчиян, Осман Пазвантоглу основава масонска ложа. Като имаме предвид факта, че през цялото следващо столетие Шишманови неизменно свързват името си с изграждането на първите български ложи, повече от примамливо е да предположим, че и Емануил Шишманоглу е бил поканен да членува в тайното общество от своя братовчед пашата.

Масонската йерархия

Следващото свързване на фамилията с масонството е през 30-те години на 19 век, когато братята Александър и Петраки Шишманови се завръщат от обучението си във Видин. По същото време в града попада френския лекар и масон Алсибиад де Таверние, назначен за личен лекар на управителя на областта Хюсеин паша. Много скоро братята Шишманови попадат под влиянието на чуждестранния медик, приемайки прогресивните му идеи за национално самоопределение. Когато след тригодишен престой де таверние се преселва във Влашко, той създава масонска ложа, наречена „Орден на Дракона“ – умишлена препратка към едноименния рицарски орден, създаден в началото на 15 век за да спре настъплението на османските турци. Според свидетелството на австрийския консул в Букурещ, оттам французинът започнал да подготвя мрежа от тайни комитети, желаейки „да се постави начело на някакво българско движение“. Несъмнено, както ще проличи по-късно, част от съзаклятието са били и видинските Шишмановци..

Историята продължава през 1872 г. в Свищов. През тази година Великата ложа на Унгария прави опит да основе масонска ложа „Хуманитас“ в дунавския град и сред учредителите е привлечен Димитър Ем. Шишманов. Тъй като обаче местното население се отнася враждебно и определя зидарите като „неверници и бунтовници“, инициативата се проваля.

През 1883 г. Великата ложа на Португалия основава в София поредната ложа, наречена „Братство“.  Нейн член става д-р Асен Шишманов, който е посветен в 3-та степен и е избран за неин оратор. Ложата съществува организирано само две години и най-крупното дело, плод на нейната работа, е създаването на Българския червен кръст – организация, която винаги е символизирала масонската идея за взаимопомощ. Щом настъпват дните на остри политически сблъсъци, ложата пак се саморазпуска, за да не стане арена “на междуградски спорове” и да не дава повод за развихряне на политически страсти.

Софийската ложа се възстановява официално през 1914 г. под послушанието на Великата ложа на Франция. Един от първите, които са привлечени в братството е проф. Иван Шишманов, който остава масон до смъртта си през 1928 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: