Домове

Където и когато и да са живели, Шишманови обитавали твърде впечатляващи домове, които неизменно привличали вниманието на всичките им съграждани.

Във Видин, първоначално фамилията обитавала т.нар Баля махала (Горната махала), но вероятно още манол  се преселва в  най-богатия квартал – Бояр махала (Болярската махала). Подобно на повечето кнежевски и чорбаджийски фамилии, домът на Шишманови представлява внушитела и добре укрепена сграда, наричана на турски конак (дворец). През 19 век конаците на различните разклонения на рода, практически заемат цялата Бояр махала оформяйки улица известна с името „Болярска“ (днес ул. „Найчо Цанов“).  За съжаление няма запазени изображения на първия Шишманов конак във Видин, но можем да предположим, че той е имал всички основни характеристики на османските богати домове от епохата – висока и труднопреодолима каменна ограда, каменни основи на самата постройка, осигуряващи при нападение възможност за лесна отбрана, дървен втори етаж, в който зад голям чардак били разположени господарските помещения. По подобие на турските конаци, в Шишмановия дом мъжете и жените също живеели разделени едни от други и жените „по кадънски“ не получавали нито образование, нито възможност за самостоятелно развитие. На тях се гледало единствено като на инструмент фамилията да се разраства и да се сродява с други влиятелни чорбаджийски фамилии.

През 18 век на християните във Видин все още не им е възможно да придобиват големи поземлени имоти и това обяснява готовността, с която Манол Шишманоглу закупува чифлика в нишкото село Горни Матеевъц и изпраща сина си Зико там. През 19 век обаче, Шишманови придобиват редица имоти и в самия видински край, нареждайки се като земевладелци, непосредствено зад най-едрите турски чифликчии в района. Построени ли са обаче някакви жилищни постройки в чифлиците – не знаем.

По подробни сведения имаме за конака, който Александър Шишманов построил след като се преселил от Видин в Свищов. Според Димитър Мантов, Александър  Шишманов “издигнал голяма къща “на баира”, която турците наричали “Шишманово кале”. Втора такава представителна и солидна постройка нямало в целия град”. По време на Кримската война в района на Свищов вилнеела една разбойническа банда, начело на която стоял някой си Томироглу. Разкошният замък на Шишманови привлякъл вниманието на шайката и “една нощ разбойникът с помощниците си обсадил “Шишмановото кале”. Някой друг е щял да загуби и ума, и дума само от името на Томироолу, но Александър Шишманов не се стреснал. Не за украшение бил донесъл от Виена една бойна пушка. Той застанал до един от прозорците на своето “кале” и цяла нощ водил бой с разбойниците.” 

Рядка снимка на Шишмановата къща в Свищов (зад оградата). Вдясно – част от съществуващата и днес къща на Алеко Константинов.

По-късно Александър строи една от най-хубавите къщи в града, издържана в типичния стил на домовете на австрийските аристократи и богати буржоа. Обзавежда я с мебели от Виена. Има и цяла стена с библиотека с книги на немски и френски. Вътрешният комфорт и аристократизъм на дома му се мери единствено с този на съседната къща на Иваница Хаджиконстантинов и съпругата му Елена (по майка Шишмановка). Затова, когато руският император Александър II идва в града, се двоуми в коя от двете къщи да се настани. В крайна сметка избира тази на Хаджиконстантинови, в която и днес се пази т.нар. императорска спалня, в която е спал (дн. къщата е дом-музей на Алеко Константинов).

Дворецът Мирбах в Темешвар

Със сигурност обаче най-впечатляващият архитектурен принос на фамилията Шишманови е дворецът, издигнат от австрийската графиня Анна Мария фон Мирбах в Темешвар. През 1904 г. на мястото на имот на своя баща в центъра на банатския град, графинята построява свой личен летен дворец в модерния тогава стил сецесион. Дворецът е наречен „Графиня Мирбах“ и съществува до днес като една от забележителностите на града.

Като известен столичен лекар, д-р Асен Шишманов е един от първите пропагандатори на минералната вода в България. Затова през 1886 г., заедно с майор Коста Паница, те закупуват бившото имение на Решид бей в намиращото се до София село Банкя и в югоизточната част на минералния басейн построяват хотел с 10 стаи и вила. Вярвайки, че комбинацията въздух, вода и близост до столицата, ще превърне града в известен европейски курорт, Асен Шишманов поставя началото на развитието на квартала. Много скоро по примера на Шишманов и Паница, богати софиянци започват да купуват имоти и да строят вили в оформящото се красиво курортно градче, с лековита минерална вода. Шишмановата вила в Банкя е разрушени през 1950 г.

Къщата на Лидия и Иван Шишманови в София

Забележителност и до днес е и още една важна за Шишманови къща – софийският дом на проф. Иван Шишманов и жена му Лидия, намиращ се на ул. “Шипка” 11 (в който днес се помещава пицарията „О, Шипка“). В него именно Лидия Шишманова поставя началото на един от първите легендарни софийски литературни салони, по подобие на салоните на мадам дьо Стал и Жорж Санд във Франция и на руската княгиня  Зинаида Волконска. Преди на „Шипка“ Иван и Лидия живеят на ул. „Денкоглу“ до дома на Лидиния баща Михайло Драгоманов.

Лидия и Иван Шишманови във вилата си в Чамкория

Освен на „Шипка“, Лидия и Иван Шишманови прекарват и много време във вилата си в Чамкория (днешен Боровец). Вилата е построена много скоро след като цар Фердинанд издига в местността планинския си дворец „Царска Бистрица“ и донякъде напомня неговата архитектура. Заедно с проф. Александър Теодоров-Балан, Иван Шишманов организира сдружение на собствениците на вили в Чамкория, което изиграва основна роля за благоустрояването на местността и превръщането й в зимен курорт. След техни искания са направени част от мостчетата, повечето улици и друга инфраструктура в Чамкория. За жалост, в епохата на комунизма вилата на Шишманов е разрушена за да бъде построен на нейно място хотел.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: