Йован Шишманоглу

През 1984 г. в своя документален роман „Родът Шишмановски“ писателят Петър Славински пише: „Първият, когото можем да смятаме родоначалник на съвременния Шишмановски род, е Йоан Шишманов. Времето, в което е живял, ми изглеждаше далечно: края на седемнайсети или началото на осемнайсети век.“

Видин

Въпросният Йоан, Йован или Йохан Шишманоглу е роден във Видин, някъде в първата половина на 18 век в семейството на Манол Шишманоглу и съпругата му Кали. Баща му бил един от влиятелните видински първенци и тази позиция била наследена от Йован. Още от младите си години Йован ще да се е отдал на терзийския (шивашкия) занаят, а в средата на века станал един от водачите на видинските еснафи, участник в тази група, която представлявала занаятчиите от Вароша пред османската власт. Именно в това си качество през 1752 г. „терзи Йован, син на Манол се явил, заедно с още 17 граждани пред видинския кадийски съд за да потвърди от името на видинчани, че е съгласен с направени от вилаетската администрация разходи.

Накратко информация за Йован дава руският изследовател Андрей Шарый в книгата си „Дунай. Река империй“. Според него: „Генеалогия этого богатого видинского рода, как полагают, может быть связана с царским родом Шишмановичей. Под Османами Шишмановы носили фамилию Шишманоглу. Это типичная династия чорбаджи, зажиточных торговцев-христиан, привлекавшихся султанскими властями для работы в административных органах. Корни семейного древа отчетливо прослеживаются с XVIII столетия: Стоян родил Манола, Манол родил Зико, Димитра и Йована, Йован родил Эмануила, а у Эмануила было четыре сына и четыре дочери.“

Според устното предание на Шишманови, което се потвърждава и от сведението на Егреши, на млади години Емануил Шишманоглу давал пари под лихва на видинския турски отцепник Осман Пазвантоглу.  Едно по-внимателно вглеждане в събитията показва, че вероятно тази практика е започната още от бащата на Емануил, терзи Йован в края на 80-те години, когато имотите на фамилията Пазвантоглу са конфискувани от правителството и пашите се нуждаят от свежи пари за да ги откупят обратно. Впрочем ако приемем хипотезата, че двете семейства са били и сродени, то Йован Шишманоглу ще да се е падал първи братовчед на Османовия баща Омер Пазвантоглу.

Последните сведения за този представител на фамилията датират чак от 18011-1813 г., когато фирмата Йохан Шишманоглу складира в своите складове в австрийската столица Виена, 624 свитъка кожи предадени й за комисионна продажба от друга българска търговска къща от унгарския град Пеща. Предвид късната дата обаче, възможно е по това време дейността на Йован вече да се е ръководела от неговите синове.

От неизвестна по име своя съпруга Йован Шишманоглу е имал поне двама сина – братята Емануил и Димитър Шишманоглу.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: