Виненият сорт Гъмза

Особено любопитна е историята за заслугите на фамилията Шишманови за създаването и налагането на типичния за видинския край винен сорт Гъмза. Енолозите свързват произхода на този сорт с района на албанския град Шкодра (Скадар), откъдето през 18 век е бил донесен и адаптиран в Унгария (оттам и унгарското му наименование Кадарка). При едно от посещенията си в Унгария, Емануил Шишманоглу попада на вино Кадарка и решава да го пренесе в България. За целта, в началото на 19 век, той изкупува повечето парцели по хълмовете на южния Дунавски бряг, около селата Флорентин, Чунгурус (дн. Винарово), Ново село и Неговановци и засажда лозя донесени от Унгария.

Грозде от сорт Гъмза

Изборът на място се оказва изключителен. Умереноконтиненталният климат в района, горещото лято и голямото количество слънчеви дни, както и и богатата почвена покривка проветривостта на хълмовете, върху които са засадени лозята, са идеални  за капризен сорт като Кадарка. Във Видинско гроздето може да зрее до много по-късно, отколкото в Унгария, като в края на есента се напуква и под тънката тъмносиня ципа избива плътен гроздов сок. Беряло се именно тогава, превръщайки се в едно от най-плътните и ароматни вина в Европа. Впоследствие, сортът е пренесен и в други региони на България, Сърбия и Румъния, но никъде гроздето не дава тези качества, които има в района на Видин. В Шишмановите масиви, лозята са се отглеждали гъсто засадени и без конструкция и така заради по-високите температури близо до земята, гроздовете са достигали захарност, която е немислима при съвременното индустриално производство. Полученото вино се е отличавало с нежен и искрящ цвят с меки карамелени нюанси. Вкусът му е бил мек и хармоничен, с аромат на смола и зрели плодове. Същевременно със своите 15% алкохолно съдържанието, до средата на 20 век, то е било и най-високоалкохолното естествено вино в света.

За да отличат виното си от унгарското, Шишманови решават да му дадат ново име. В крайна сметка, почитайки преданието за царския си произход, те избират да го кръстят Гъмза по името на една от трите легендарни принцеси Вида, Кула и Гъмза, основателки на средновековното Видинско княжество

В средата на 19 век Емануил Шишманоглу влиза в спор за собствеността върху лозята със своя зет, живеещият в Румъния поет Георги Пешаков (брат на Емануиловата съпруга Екатерина). Днес на територията на община Ново село продължава да се произвежда вино Гъмза, но като цяло сорът е в упадък.

%d блогъра харесват това: