Димитър Й. Шишманоглу

Димитър Йоан Шишманоглу е роден през втората половина на 18 век във Видин. Син е на терзията и влиятелен представител на видинския еснаф Йован Шишманоглу. Информация за него получаваме от издадените през 2019 г. в Румъния, архиви на търговската къща „Hagi Ianuș Consta Petru și Frații“.

През годините на възхода на Осман Пазвантоглу, чийто втори братовчед се падал Димитър, той най-вероятно заминава за трансилванския град Темешвар, като част от процеса на изграждането на бизнес империята на семейство Шишманоглу. Вероятно именно с него трябва да свържем и един от най-интересните моменти в живота на Пазвантоглу. През 1799 г. Австрийската и Османската империя се договарят да ликвидират неудобния и за двете страни видински отцепник. За него в книгата си „Прародителите зоват“ изследователят Живко Куновски пише: „Споразумението се свежда до: Австрия поема да го убеди да напусне Видин и тя да му даде убежище, като вземе със себе си всичкото си богатство и всички приближени нему хора. Стъпят ли на австрийска земя ще бъдат избити и богатството ще бъде заграбено… Той изпреварва пъкления план на двете империи със свой контра-план. Той се обръща към свои роднини по бащина линия, живеещи в Банат за съдействие. Неговият роднина успява да спечели граф дьо Соро. Последният праща във Видин офицера фон Хьониг, приближен на графа, вместо вербувания агент, който се намира в Букурещ…“ В крайна сметка плановете за ограбването и убийството на Пазвантоглу се провалят, но за нас много по-важен е въпросът, кой е неговият роднина по бащина линия, живеещ в Банат. Че става дума за Димитър Шишманоглу, почти не подлежи на съмнение.

От брака си с неизвестна по име съпруга, Димитър със сигурност е имал една неизвестна ни по име дъщеря, която някъде в средата на 19 век сключва брак с темешварския търговец Павел Стерия Полихрони. По-късно тяхната дъщеря Анна Мария се жени за един от графовете от старата благородническа фамилия Мирбах .

%d блогъра харесват това: