Баба Новак

baba_novak

Баба Новак

Най-ранният несъмнен представител на видинската фамилия Шишманови е легендарният влашки военачалник Баба Новак, известен още и като Дебел Новак. Той е роден в дунавското село Пореч (дн. Долни Милановъц в Сърбия) някъде през първата половина на 16 век. Според сръбския историк Йован Раич, Баба Новак „родомъ показовашес­ отъ древнихъ Болгарскихъ Кралей, ближайше же отъ Стратимира и Шишмана князей Болгарскихъ“. Подобен благороден произход би обяснил много неща и най-вече пълководческите умения на Новак, както и бляскавата му кариера във влашкия княжески двор.

Baba_Novac

Паметник в Клуж

Наред със сведението на Раич има и още един хипотетичен аргумент в полза на евентуалната връзка на Баба Новак с българските царе. Става въпрос за прозвището Дебел, което може както да описва физическата форма на Новак, така и да е буквален превод на фамилното име Шишман (на турски şişman означава дебелак). В полза на второто говори и фактът, че в някои извори името се среща и като Новак Дебелич, т.е. става въпрос по-скоро за фамилия – калка на тюркския патроним, отколкото за личен прякор. По идентичен начин сръбските източници калкират името Баба Новак (на турски baba означава баща, старец) като Старина Новак. Впрочем подобен благороден произход би обяснил много неща и най-вече пълководческите умения на Новак, а също и бляскавата му кариера във влашкия княжески двор.

Ето как описва потеклото на Баба Новак изследователят Румен Василев в книгата си „Невидимата искра на Възраждането“: „Сведения за съвременния клон на царската фамилия се появяват през късния XVI в. покрай легендарния хайдутин Баба Новак. Между него и средновековния царски род има напълно обяснима информационна дупка. Корените на неговата фамилия са от един дунавски остров – едно време Пореч, сега Долни Милановац. Новак бил известен с прякора Дебеляк, което е близко до смисълна на Шишман – Дебел човек.“

Доколкото ни е известно, бащата на Баба Новак е бил заможен търговец от крайдунавското селище Пореч (дн. Долни Милановац в Сърбия), който в някакъв момент от живота си претендирал за сръбския трон, а майка му – влахиня и потомка на влашката княжеска династия на Басарабите.  През 40-те години на ХVІ в. баща му се установява в Нишко, където търгува с кожи, които продавал във Влашко и в Унгария. След смъртта му неговият син продължава търговската му практика, но влиза в конфликт с турците и е принуден да напусне родината си и да замине в изгнание.

baba_novac

Баба Новак

Приет в двора на княз Михай Витязул, Баба Новак става един от неговите най-успешни военачалници. Достигнал до чин генерал, той се превръща в най-близкия му съратник на влашкия владетел и негова дясна ръка. Ролята му става особено значима в самия край на 16 век, когато започва война между австрийската и османската империя. През 1594 г., заедно с далматинеца Дели Марко, Баба Новак организира конен отряд от 800 души, съставен от българи, власи, унгарци и сърби. Конницата прави опит да превземе Видин, но не успява, защото крепостта е възстановена и усилена от турците и в нея има многоброен гарнизон, а по стените са разположени оръдия. Някои изследователи свързват тази атака с амбицията на Баба Новак да възстанови Видинското царство, управлявано от неговите предци.

След първоначалния неуспех, Новак и Дели Марко се отправят към Никопол, който също е укрепен град, но пада под стремителното им настъпление. След това превземат Плевен и тръгват към Свищов. Там също срещат значителни сили и оръдия, затова започват да пресрещат турски колони, изпращани като подкрепления на воюващите с австрийците.

Баба Новак

През 1596 г., оценявайки ролята и действията на конницата на Баба Новак и Дели Марко, император Рудолф II изпраща по Дунава три кораба с пари, оръжие и 600 доброволци от Франция, Германия и Италия, а също и 6 леки оръдия с конски впрягове, с които се усилва ударната мощ на отряда. По същото време императорът дава на Новак и Дели Марко и австрийски военни чинове и обещава, че след успешна война с турците ще изпрати цялата си войска, за да воюва за възстановяването на българската и сръбската държавност.

След абдикацията на своя покровител Михай Витязул обаче, късметът на Баба Новак му изневерява и той попада в плен на бунтовното унгарско дворянство от Трансилвания. Тенденциозно обвинен в колабороционизъм с пашата на Темешвар, Баба Новак е осъден и в началото на 1601 г. екзекутиран по особено мъчителен начин.

След смъртта си Баба Новак се превръща в легендарна фигура, присъстваща в българския, румънския и най-вече сръбския песенен фолклор. Именно от фолклора са ни известни и имената на двамата синове на Новак – Страцимир  (Татомир) и Груица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: