Алеко Шишманов

Алеко Шишманов е роден в Свищов и е син на богатия търговец Александър Шишманов и неговата съпруга Лукса, по баща Дамянова.

Алеко Шишманов

През 1894 г. Алеко Шишманов става представител за България на германското Машиностроително акционерно дружество „Клет&Сие” от Нюрнберг, разработващо иновационните газови и бензинови двигатели. Не е известно потръгва или не този бизнес на Алеко Шишманов, но в началото на ХХ век той е назначен за инспектор във Министерство на финансите и като такъв разкрива мащабна контрабанда на сол, ръководена от търговците Лазар Паяков (активист на Народно-либералната партия) и Киро Вълев. Когато разследването приключва, Лазар Паяков неочаквано е назначен за министър на финансите в правителството на Рачо Петров и Алеко е принуден да напусне поста си в министерството. По-късно го виждаме като ревизор при Централното управление на Българската земеделска банка и в това качество, през 1909 г. срещаме неговото име в дневника на наградените с възпоменателния кръст по случай българската независимост.

Алеко Шишманов е женен и от съпругата си Тина (по баща Милошевич) има две дъщери – Луксандра (наричана още Луша) и Зора (по съпруг Новакова).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: